Asuntoalueen historia

Asuntoalueena Muhkurin historia juontaa juurensa sotien jälkeisiin vuosiin. Vuonna 1945 säädetyn maahankintalain mukaan rintamamiehillä oli oikeus anoa tonttia ja saada valtiolta rakentamislainaa. Pitkämäen kylään kuuluva savinen maa Saukonojan varrella tuli kaavoitettavaksi pian 50-luvun alussa. Maa kuului silloin vielä valtion omistamiin Vähätalon ja Simontalon tiloihin.

Joulukuun lopussa 1953 vahvistettu asemakaava muotoili jo tulevan asuinalueen perusilmeen. Taloista piti rakentaa pieniä omakotirakennuksia ja niiden rakennuspaikka määrättiin sijoitettavaksi jonkin matkaa katurajasta pihalle päin. Ratkaisu korosti jo silloin puutarhamaista miljöötä, joka tänään on leimallinen koko Muhkurin alueelle.

Tonttien koot määräytyivät osittain sen perusteella, että riittävän suurella tontilla oli mahdollista kasvattaa omia vihanneksia ja tällä tavalla helpottaa vallitsevaa ruokapulaa. Alueen tontit tulivat jakoon vuonna 1954 ja helmikuussa kaupunki kutsui tontinhankkijat tilaisuuteen. Silloin virkatalolautakunta kertoi, kenelle se anottuja tontteja esitti jaettavaksi.

 

Artikkeleja ja kirjoituksia liittyen Muhkurinmäkeen:

Toimitttaja Veli Junttilan kolumni Suomi 1955 Varsinais-Suomen luontoa säilytettävä – Pääkirjoitus (TS)